Istoric
Municipiul Sighetu-Marmatiei a aparut ca punct de reper in astronomia romaneasca dupa anul 2002, in urma activitatilor desfasurate de prof. Sorin Hotea, pe plan local, si national. Inca din 1994, acesta a inceput observarea cerului cu ochiul liber mai intai, iar apoi cu instrumente rudimentare. Astfel, eclipse, comete, planete, galaxii, asteroizi, conjunctii n-au ramas neobservate de astronomul sighetean.
In urma participarii la expeditia ECLIPSIS 2006, organizata de Societatea Astronomica Urania Bucuresti, pentru observarea Eclipsei Totale de Soare din 29 Martie 2006 din Antalya, Turcia, prof. Sorin Hotea a realizat o serie de prezentari in licee si scoli. Astfel, au raspuns provocarii de a deveni astronomi mai multi adolescenti si tineri sigheteni. In aceste conditii, in luna decembrie 2006, a luat fiinta Astroclubul Sighet, primul club de acest gen din judet, fiind printre putinele organizatii de tineret din judet. In aprilie 2008 Astroclubul Sighet s-a afiliat Societatii Astronomice Romane de Meteori (SARM) devenind astfel Astroclubul SARM Sighet.
In prezent membrii clubului realizeaza periodic cursuri, observatii, sesiuni de fotografii ale cerului, diferite materiale stiintifice, etc. Principalele obiective ale Astroclubului SARM Sighet sunt: promovarea astronomiei ca stiinta pe plan local si nu numai, informarea publicului sighetean prin intermediul mass-mediei locale in legatura cu principalele evenimente astronomice, construirea de instrumente astronomice, realizarea de expeditii si tabere observationale cu participare nationala. De asemenea Astroclubul SARM Sighet colaboreaza, pe langa SARM, cu importante organizatii astronomice din tara si strainatate: Astroclubul Bucuresti, Societatea Astronomica Urania Bucuresti, Planetariul Baia Mare, Astroclubul “Calin Popovici” Galati, Interantional Meteor Organization, Auckland Astronomical Society – New Zealand, etc.
Astroclubul SARM Sighet este deschis tuturor celor care iubesc cerul instelat, si vor sa devina astronomi amatori, si nu numai.